Mokyklos biblioteka atsiliepė į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos ir Valstybinės kalbos inspekcijos kvietimą dalyvauti Lietuvių kalbos dienose, kurios tradiciškai vyksta nuo vasario 16 d. iki kovo 11 d. Šių dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos motyvaciją.

Skaitykloje vyko daug įvairaus pobūdžio renginių: 1–2 kl. mokiniai pamokėlių „Linksmai žaidžiu, gražiai kalbu“ metu, žinias apie gimtąją kalbą bandė praplėsti žaidimų ir pašnekesių forma, 3–4 kl. mokiniai gilino turimas žinias, dalyvaudami konkurse „Atidarykime gimtosios kalbos skrynelę“, 5–6 kl. mokiniai dalyvavo viktorinoje „Gimtosios kalbos labirintai“, o 7–8 kl. mokiniai, turintys pakankamai daug žinių ir aiškų suvokimą, kokia svarbi yra gimtoji kalba tautos išlikimui, dalyvavo viktorinoje „Draugaukime su lietuvių kalba“. 

Netradicinėse pamokose visose klasėse dirbome grupėmis. Su jaunesniaisiais mokiniais pokalbius pradėjome nuo abėcėlės. Pasirodo, kad ji slepia daug įdomių, paslaptingų ir negirdėtų dalykų. Po to mokiniai šifravo paslėptus posakius apie kalbą ir aiškino jų prasmę, sprendė kryžiažodžius, galvosūkius, metagramas, anagramas, šaradas ir t. t. Vyresnieji sudarinėjo labiausiai nusipelniusių lietuvių kalbai žmonių Garbės galeriją, atliko vartotinų ir nevartotinų žodžių testą, kalbėjome apie tai, kokia kalba yra graži, klaidžiojome kalbos paribiuose ir užribiuose, ieškodami žodžių parazitų ir žargonybių, diskutavome kaip jais atsikratyti, susipažinome su linksmų tradicinių lietuviškų keiksnojimų rinkiniu „Lįsk vabalo blauzdon“.

Visose klasėse tarp grupių vyko atkakli kova. Teisingus mokinių atsakymus fiksavo „šypsenėlės“. Visi stengėsi, bet nugalėtojais tapo patys geriausieji.

Bibliotekoje veikė paroda „Vasario 21-oji – Tarptautinė gimtosios kalbos diena“, o II aukšto fojė – stendas „Lietuvių kalbos dienos. Vasario 16-oji – Kovo 11-oji“.

                                                                                         Bibliotekos vedėja Z. Januškevičienė

© 2016. Visos teisės saugomos