Iniciatyva skirta didinti visuomenės žinojimą apie disleksiją bei palaikyti vaikus, susiduriančius su skaitymo sunkumais. Kviečiame visus ir kiekvieną atskirai, tapti iniciatyvos dalimi ir spalio 5–10 dienomis naudoti bei akcentuoti raudoną spalvą, kuri simbolizuoja visiems gerai žinomą raudonu rašikliu klaidų žymėjimo būdą.

Tapkime RAUDONI, išreikšdami palaikymą disleksiją turintiems vaikams!

 

Disleksijakas tai?

Disleksija – mokymosi sutrikimas, sukeliantis skaitymo ir rašymo sunkumus. Vaikai, turintys disleksiją, susiduria su sunkumais atpažįstant kalbinius garsus, dėl to nukenčia tiek žodinės informacijos išlaikymas atmintyje, tiek jos apdorojimo greitis. Šios gana specifiškos, bet esminės pažinimo funkcijos yra svarbios sutelkiant dėmesį, skaitant, rašant, suvokiant erdvę ir laiką, atliekant organizacines užduotis. Todėl vaikai, turintys disleksiją, dažnai patiria nuovargį: švietimo pagrindas – tekstai, o šie jiems sunkiai įveikiami.

Paradoksalu, tačiau jų intelektas – dažnai aukštesnis, nei vidutinis, tik dėl skaitymo sutrikimų tai lieka nepastebėta. Dalis mokytojų vis dar laiko šiuos ypatingus vaikus tiesiog tinginiais – dėl to nukenčia jų išsilavinimas, savivertė, santykiai su aplinkiniais. Berniukams šis mokymosi sutrikimas diagnozuojamas kelis kartus dažniau negu mergaitėms. Kartais jis pasireiškia lengvesne forma, kartais – sunkesne, kuomet prireikia daugiau pastangų padėti vaikui.

Parengė:
vyresnioji specialioji pedagogė, logopedė Aušra Šimkevičienė,
vyresnioji logopedė, specialioji pedagogė Ilona Daujotaitienė
© 2016. Visos teisės saugomos