Žygiai, ekskursijos, ateitininkų bendrystė – tai tradicijos, susijusios su nuolatiniu vertybių puoselėjimu, kiekvienais mokslo metais randančiu atgarsį Panevėžio krašto ateitininkų kuopose. Šiais mokslo metais A. ir J. Čingų kuopa suorganizavo ir rugsėjo 12 d. pakvietė visas krašto kuopas į sekmadieninį žygį Palėvenės apylinkėse.

Mūsų, Dievo tarno kun. Alf. Lipniūno kuopa, veikianti Mykolo Karkos pagrindinėje mokykloje, kartu su kitomis kuopomis žygį pradėjo šv. Mišiomis, kurios buvo aukojamos Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje. Pirmoji stotelė – Hortenzijų parkas Kakūnuose. Moksleiviai grožėjosi rudenėjančiame parke žydinčiais hortenzijų žiedais. Antroji stotelė buvo Stirniškių piliakalnis, stūksantis Kupiškio rajone Stirniškių kaime. Ant piliakalnio moksleivių laukė pirmoji užduotis. Reikėjo visiems sustoti taip, kad susidarytų PKA raidės.Trečioji stotelė buvo Palėvenės domininkonų vienuolynas. Ateitininkai klausėsi gidės pasakojimo apie vienuolyno įkūrimo istoriją, vaikščiojo laiko išgraužtais, tamsiais ir siaurais koridoriais vienuolyno rūsiuose. Apsilankymo metu degustavome įvairių skonių „Brolių medų“ ir klausėmės pasakojimų apie medų ir bites. Sužinojome, kad bitės niekada nemiega, per savo gyvenimą prineša tik pusę šaukštelio medaus, kad bitės bendrauja šokdamos. Tam, kad medus su skoniais išliktų natūralus ir sveikas, jis gaminamas tik iš medaus ir liofilizuotų uogų, vaisių, žolelių. Nenaudojami jokie konservantai, dažikliai, cukrus ir kitos medžiagos. Po skanios ir įdomios edukacijos susitikome su Pandėlio šv. Onos kuopos ateitininkais, kurie atvyko iš Pandėlio prisijungti prie žygio – pagrindinės bendrystės dalies.

Nors danguje kaupėsi tamsūs debesys, moksleivių ateitininkų širdys, užsidegusios ryžtu, troško įveikti 7 km kelią su paruoštomis užduotimis iki sodybos Tveriuose. Moksleiviai, suskirstyti į aštuonias grupeles, 14 valandą pradėjo orientacinį žygį. Žaidimo pusiaukelėje visų žygeivių laukė organizatorių nenumatytas siurprizas – dideli sultingi obuoliai. Kaimo žmonės vaišino pavargusius, tikslo besiekiančius vaikus. Pasistiprinę širdies gerumu drąsuoliai tęsė kelionę. Pasiekę tikslą vieni keliauninkai išsitiesė žolėje, kiti, šluostydamiesi prakaitą, nutūpė ant suoliukų, treti puolė prie vandens. Pailsėję paaugliai kepė lauže dešreles, žaidė futbolą, uogavo avietyne. Grynas oras, medus, sultingi obuoliai, lauže keptos dešrelės, avietės, futbolo kamuolys – visa tai slapto recepto ingredientai bendrystei pasiekti. Sunkusis žygis Palėvenės apylinkėse be mobilaus telefono pavyko. Moksleiviai, dalyvaudami žygyje, pajuto kelionės grožį ir prasmingumą. Nesvarbu ar tai buvo naujokas, ar senbuvis ateitininkų organizacijoje – visi patyrė nuostabią bendrystę su šalia esančiais ir iš to kylantį didžiulį džiaugsmą.

Šios kelionės metu buvo įgyvendinti visi penki ateitininkų principai. Katalikiškumo, nes pradėjome žygį nuo šv. Mišių, palaiminti kunigo. Inteligentiškumo, nes stiprinome savo ištvermę bei charakterį žygiuodami 7 km. Tautiškumo, nes domėjomės bei sužinojome daug naujų dalykų apie Lietuvos mažųjų miestelių turtus. Šeimyniškumo, nes išvykoje be keturių kuopų globėjų dalyvavo įvairaus amžiaus moksleiviai. Visuomeniškumo, nes kelionėje moksleiviai vienas kitam padėjo žygyje, kepant dešreles, ruošiant bendrą stalą agapei, kitaip tariant, žiūrėjo visų bendro gėrio.

Ši patirtinė išvyka ne tik subūrė draugėn Panevėžio krašto ateitininkus, kur jie įgijo naujų įgūdžių, bet ir ugdėsi gebėjimus ir vertybes iš tiesioginės savo, o kartais ir kitų patirties. Norisi tikėti, kad įkvėpti šios kelionės mūsų kuopos ateitininkai užsidegs troškimu tapti ateitininkais su įžodžiu.

                        Dievo tarno kun. Alf. Lipniūno kuopos globėja Dalia Kubilienė

 

© 2016. Visos teisės saugomos