Kovo 17 dieną Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos specialistų metodinės grupės nariai lankėsi Jaunuolių dienos centre. Jaunuolių dienos centras yra socialinės paskirties įstaiga, kurią gali lankyti sutrikusio intelekto žmonės nuo 18 metų. Šioje įstaigoje yra teikiamos dienos socialinės globos, neformaliojo švietimo ir bendrosios socialinės paslaugos.

Pradžioje susipažinome su „Sveiko tingumo“ kambariu, kuris yra skirtas skatinti lytėjimo, skonio, kvapo, regos, garso ir judėjimo pojūčius. Šiame kambaryje vyksta vizualinė stimuliacija dėmesio sutelkimui, audio stimuliacija (meditacija, relaksacinė muzika), uoslės stimuliacija aromaterapijos pagalba, lytėjimo stimuliacija naudojant burbulų vamzdį ir masažinį krėslą, muzikinės vandens lovos naudojimas jutimo stimuliavimui ir atsipalaidavimui. Vieną iš veiklų – meditaciją su skambančiais indais – išbandė ir Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos specialistės. Ją pravedė Jaunuolių dienos centro savanorė. Specialistėms labai patiko šis užsiėmimas, nes jo metu pavyko mintimis atitrūkti nuo kasdienybės, pabūti su savimi, atsipalaiduoti ir pailsėti.

Po meditacijos apsilankėme kavinėje „Solidarumo kava“, kurioje svečiams kavą patiekė Jaunuolių dienos centrą lankančios merginos. Jaunuolių dienos centro nariai, darbuodamiesi kavinėje, mokosi aptarnauti svečius, serviruoti stalus, padaryti jiems kavos, pateikti įvairių skanėstų. Taip pat jie mokosi bendravimo etiketo, įgyti daugiau savarankiškumo ir pasitikėjimo savimi.

Jaunuolių dienos centro direktoriaus pavaduotoja socialiniam darbui Aistė Pagirienė papasakojo apie Jaunuolių dienos centrą, supažindino su veiklomis ir aprodė patalpas, kuriose jos vyksta. Jaunuolių dienos centrą lankantys nariai dalyvauja įvairiose veiklose – dailės, teatro, muzikos, maisto gaminimo, keramikos, informacinių technologijų, fotografijos ir kt. Jie dalyvaudami įvairiose veiklose atranda save, išmoksta gyvenimui reikalingų įgūdžių, jaučiasi laimingi, svarbūs ir socialiai aktyvūs.

Kristina Tarutienė, psichologė

© 2016. Visos teisės saugomos