Spalio 26 dieną Mykolo Karkos pagrindinėje mokykloje vyko susitikimas su Aspergerio sindromą turinčiu Tomu Eicher-Lorka. Susitikimą surengė VšĮ „Panevėžio lietaus vaikai“ asociacijos pirmininkė Sandra Lopetaitė.

Susitikimo pradžioje Aspergerio sindromą turintis Tomas Eicher-Lorka trumpai pasidalino savo gyvenimo istorija, papasakojo apie mokyklos metus, darbo paieškas, socialinių emocinių įgūdžių ugdymą, pomėgius, bendavimą su kitais žmonėmis, streso įveikos būdus ir kt. Vėliau mokytojai, mokytojo padėjėjai ir pagalbos mokiniui specialistai turėjo progą pasikalbėti, padiskutuoti ir užduoti klausimus svečiui. Klausimai buvo patys įvairiausi – nuo asmeninio gyvenimo detalių, klausimų apie bendravimą su kitais žmonėmis iki patarimų, kaip elgtis su autistišku asmeniu tam tikrose gyvenimo situacijose ir kt.

Susitikimas buvo naudingas, įdomus ir informatyvus. Mokytojai praplėtė savo supratimą, žinias bei bendravimo įgūdžius su autistiškais amenimis. Gyvenime mus supa daugybė žmonių, kiekvienas iš jų yra savotiškai įdomus, keistas, turintis savo gyvenimo filosofiją. Gal būt kažkuris iš jų turi autizmo spektro sutrikimą, apie kurį mes net nežinome. Todėl mes turime suprasti ir išmokti priimti visus pasaulio žmones tokius, kokie jie yra, nežiūrint jų keistumų, skirtumų ir įdomybių. O iš tiesų juk įdomiau gyventi, kai  pasaulis margas ne tik nuo įvairių išradimų, spalvingų miestų, gatvių, gamtos spalvų, žmonių aprangos detalių, bet ir nuo įdomių, spalvingų bei originalių žmonių.

Kristina Tarutienė, psichologė

© 2016. Visos teisės saugomos