Šį penktadienį, balandžio 23 d., prasidėjo literatūrinių renginių maratonas, skirtas dviem svarbioms literatūrinėms dienoms pažymėti: balandžio 23-iajai – Pasaulinei knygos dienai ir gegužės 7-ajai – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai.

Tyrime „Gyventojų dalyvavimas kultūroje ir pasitenkinimas kultūros paslaugomis“, atliktame 2020 metais, teigiama, jog net trečdalis tėvų visiškai neskaito vaikams. Tačiau juk skaitymas stimuliuoja vaiko vystymąsi, stiprina kalbinius įgūdžius, kritinį mąstymą, emocinius-socialinius ryšius, gebėjimą išsikalbėti. Vaikas, kuriam skaitoma, žinos daugiau žodžių: Švedijoje atliktas skaitymo tyrimas teigia, jog 6 metų vaiko, kuriam tėvai skaito, žodyne yra apie 17000 žodžių. To, kuriam neskaito – tik 7000. Vaikui, kuriam skaitoma nuo kūdikystės, bus lengviau mokytis vyresniame amžiuje.

Nuo balandžio 23 dienos laukia gausybė renginių, susitikimų, dirbtuvių, diskusijų vaikams ir suaugusiesiems.

Į pasimatymus ir pokalbius kvies vaikų mylimi rašytojai Benas Bėrantas, Evelina Daciūtė, Tomas Dirgėla, Gaja Guna Eklė, Ilona Ežerinytė, Diana Ganc, Danguolė Kandrotienė, Selemonas Paltanavičius, Vytautas V. Landsbergis.

Gegužės 3–7 dienomis vyks IBBY Lietuvos skyriaus ir „Vaikų žemės“ organizuojama Virtuali vaikų ir paauglių literatūros savaitė. Visą programą rasite čia ir čia.

Diskusijoje „Skaito šeima“ bus kalbama apie tėvų džiaugsmus ir iššūkius auginant namuose skaitytojus, pokalbyje „Kokie žmonės užaugino rašytojus?“ ieškoma paslapčių, kaip vaikai užauga rašytojais. O gegužės 6 dieną vyks pirmasis leidėjų forumas, kuriame ne tik bus apžvelgta šiandienos leidybos situacija, kaip ji keitėsi pastaraisiais metais, kiek yra lanksti, kokias knygas leidžia ir planuoja leisti vaikų knygų leidėjai, bet ir svarstoma apie ateities leidėją ir skaitytoją.

Kaip ir kasmet renginiuose dalyvauti gali visi – ne tik dalyvaukite, bet ir skaitykite šeimose, organizuokite literatūrinius šeimų piknikus. Svetainė www.lietuvaskaito.lt kviečia siųsti vaizdo įrašų bei nuotraukų reportažus, kuriais dalysis galerijoje ir dvidešimt šeimų apdovanos prizais.

Akciją organizuoja Lietuvos leidėjų asociacija, Lietuvos spaustuvininkų asociacija, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius, literatūros pažinimo programa vaikams ir paaugliams „Vaikų žemė“, Lietuvos bibliotekininkų draugija, remia Lietuvos kultūros taryba.

Daugiau informacijos ir pilna renginių programa svetainėje www.lietuvaskaito.lt, taip pat feisbuko paskyroje.

Informaciją surinko Z. Januškevičienė

!!!

Būsime dėkingi, jei savo reportažais, nuotraukomis pasidalinsite ir su mūsų mokyklos interneto svetainės skaitytojais. Siųskite el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

© 2016. Visos teisės saugomos