Tikriausiai dažnai moksleiviai pagalvoja, kaip noriai eitume į mokyklą, jeigu visos pamokos ne tik naudos duotų, bet ir įdomios, linksmos būtų. Patirti tokį džiaugsmą kaip tik ir turėjo galimybę Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos 5–10 klasių mokiniai, rugsėjo 27 dieną dalyvavę netradicinio ugdymo procese „JUDĖJIMAS, ŽVALGUMAS, IŠMINTIS GAMTOJE“.

Nors tą gražią saulėtą dieną miesto parke, galima sakyti, kiekvienai klasei vyko 8 pamokos su dar dviem sportiniais nuotykiais, bet jos prabėgo nepastebimai. Žinoma, taip nebūtų atsitikę, jeigu ne mokytojai, kurie pasistengė išradingai pateikti užduotis, išpešti iš moksleivių gebėjimus šmaikščiai pritaikyti įvairiose situacijose kažkada įgytas žinias. Tokio mokymo ir mokymosi naudą pastebėjo ir mokytojai, ir mokiniai, kurie noriai dalijosi įspūdžiais ir individualiomis bei kolektyvinėmis refleksijomis. Jos buvo nuoširdžios ir labai skirtingos. Vieniems labiau patiko atsakinėti į įdomius klausimus, kitiems pasportuoti atliekant judrias užduotis, tretiems pasukti galvas naudojantis žemėlapiu ir ieškant paslėptų „lobių-lipdukų“.

Štai keletas kolektyvinių nuomonių apie netradicinio ugdymo dieną.

5a klasės mokiniai mokėsi dirbti komandoje atlikdami smagias užduotis. Patobulino anglų kalbos žinias, mokėsi suprasti žemėlapį.

Diena „Judėjimas, žvalgumas, išmintis gamtoje“ buvo naudingas patyrimas atliekant komandines lauko užduotis. Išmokom pažinti ir tirti aplinką. Linksma nuotaika, draugiški tarpusavio santykiai ir komandinis susitelkimas padėjo įvykdyti pateiktas užduotis. Supratom, kad turiningai praleidžiant laisvalaikį, galima pagilinti įvairias žinias. Gauta patirtis padės lengviau orientuotis ir kitose panašiose veiklose. 5b kl.

Mums labiausiai patiko, kai reikėjo surasti paslėptus skaičius ir užsidėti patiems lipdukus. O stotelėje „Seni kirviai“ turėjome atsakyti į įvairius klausimus apie Lietuvos kraštą, todėl sužinojome įdomių dalykų. Grįžę namo užduosim šiuos klausimus tėveliams. Linksma užduotis mūsų laukė 7 stotelėje „Sportuok gamtoje“, kurioje turėjome pernešti kaštonus arba giles iš vieno kibiro į kitą. 6a kl.

Smagu, kad diena buvo graži, tad veiklos gamtoje labai patiko. Pastebėjome, kad šįmet mes buvome labiau susiklausiusi komanda, vieningesni, drausmingesni negu pernai. Stotelėse pasitikrinome savo žinias, džiaugėmės jas gebėdami pritaikyti. Išskirti įdomiausias būtų sunku, nes užduotys buvo parengtos labai įvairios. Visada atsiminsime, kaip mus prigavo klausimu apie dramblio dantų skaičių. Nuo šiol visada žinosime, kad didžiulis gyvūnas teturi 12 dantų. Tikime, jog patys organizuodami panašius renginius arba dalyvaudami kokiuose nors protmūšiuose įgytą patirtį tikrai panaudosime. 6e kl.

Sužinojome daugiau apie Lietuvą. Gerai orientavomės ieškodami stotelių pagal parko žemėlapį, bėgiojome, rinkome spalvotus klevo lapus. Patyrėme daug gerų emocijų, produktyviai praleidome laiką gryname ore. 7a kl.

Naudingai praleistas laikas gamtoje su klasės draugais tikrai džiugino. Išmokome orientuotis pagal žemėlapį. Linksma buvo atsakinėti į mokytojų pateiktus klausimus, atlikti užduotis. Sužinojome daug apie gamtą, medžius ir suvėrėme lapų vėrinį. Užduotys buvo įdomios. 7b kl.

Pabuvome gamtoje ir pramankštinome kūną bei protą. Išmokome orientuotis parke. Buvo naudingai praleistas laisvalaikis. Įgavome komandinio darbo įgūdžių, patyrėme, kad komandoje dirbti svarbu ir gan sunku, nes visos nuomonės skirtingos ir reikia jas išklausyti bei vertinti, išmokome padaryti nuostabų darbelį iš klevo lapų. Šiandien sužinotas žinias galėsime papasakoti savo draugams ir mažesniems giminaičiams, o pritaikyti – stovyklaudami gamtoje. 7c kl.

Džiaugėmės puikia diena, galėjome pabūti gryname ore, pamatyti sutvarkytą parką. Nors ir sudėtingi, bet įdomūs buvo klausimai apie Panevėžio kraštą. 8a kl.

Sužinojome daug naujų dalykų apie gyvūnus, apie Lietuvos lankytinas vietas, išmokom triuką, kaip pralįsti pro popieriaus lapą. Pabuvome gryname ore, gerai praleidom laiką, artimiau susipažinome su klasės draugais, patyrėme daug gerų emocijų. 8c kl.

Įspūdžius apibendrino Loreta Švarlienė

 

Akimirkos mokyklos „Facebook“paskyroje (žiūrėti nuotraukų albumą „Netradicinio ugdymo diena „JUDĖJIMAS, ŽVALGUMAS, IŠMINTIS GAMTOJE“, 2021-09-27).

 

© 2016. Visos teisės saugomos