Aromaterapija – sveikatos palaikymo metodas, kai gydymui taikomi natūralūs eteriniai aliejai, į organizmą patenkantys per kvėpavimo sistemą, odą ir / arba gleivines.

Šiandien aromaterapija yra pripažįstama kaip itin svarbus mokslas, o kvapai gali nulemti žmogaus psichologinę, emocinę ir fizinę būklę. Aromatiniai aliejai, išgarinti ar kitokiais būdais ištraukti iš gėlių žiedų ir žolių, medžių lapų ir žievės, medienos ir šaknų, buvo šimtmečiais naudojami sveikatai ir grožiui palaikyti. Kvepiančios substancijos – švelni ir veiksminga priemonė ligoms, stresams, organizmo sutrikimams gydyti – buvo žinomos egiptiečiams ir asirams, kinams, babiloniečiams ir šumerams, o visai neseniai aromaterapiją imta taikyti Paryžiaus ir Londono metro.

Daugiau nei 6000 metų žmonija žino nuostabų natūralių eterinių aliejų veikimą su jų gydomosiomis, valomosiomis savybėmis ir nepakartojamais aromatais. Mūsų laikais aromaterapijos menas yra paplitęs visame pasaulyje. Mes stengiamės atgauti šiais laikais beveik prarastą pusiausvyrą, kreipdamiesi į senovės išmintį ir iš naujo sau atverdami nuostabų šių aromatingų eterinių aliejų veikimą. Įtampa, užteršta aplinka, netaisyklinga mityba, neramus ir kartu nejudrus gyvenimo būdas daro neigiamą įtaką mūsų kūnui ir sielai.

Spalio 5 dieną grupelė mūsų mokyklos mokytojų turėjo galimybę patys išgirsti ir prisiliesti prie aromaterapijos meno, tapti mokinėmis. Seminarą vedė sertifikuota profesionalios aromaterapijos specialistė Jolanta Bubnelienė. Lektorė baigusi neurolingvistinį programavimą, Silva metodą, natūroterapiją, profesionalią aromaterapiją. Praktiką ir žinias įgijo tiesiogiai iš pasaulinio lygio mokslininkų, mokslo daktarų, profesorių, psichoterapeutų, aromaterapeutų, litoterapeutų, reberfingo, ajurvedos specialistų, dvasinių mokytojų. Aromaterapijos specialistė mokė kaip panaudoti terapines aromatinių aliejų savybes norint atpalaiduoti ar stimuliuoti kūną bei dvasią, įveikti negalavimus, pagerinti savijautą. Lektorė kiekvienai mokytojai, tapusiai mokine, įvedė bazinius augalinius aliejus, o mes, dalyvės, maišydamos su nedidelėmis eterinių aliejų dozėmis, susikūrėme individualaus kvapo ir savybių gydomuosius mišinius – savo kvepalus, kurių dėka per uoslės ir lytėjimo pojūčius galėsime kasdien atkurti sielos ir kūno harmoniją.

Aromaterapijos specialistė sakė, kad eterinius aliejus būtina naudoti ne mažiau kaip 21 dieną, tuomet poveikis bus geriausias. Ji pasakojo, jog žmogaus atmintis geriausiai išlaiko ir atsimena įvairius kvapus, kurių prisodrintas oras, nes visa planeta pilna įvairiausių kvapų. Lektorė rodė ir aiškino apie kiekvieną eterinį aliejų, leido išbandyti. Mus sužavėjo eterinių aliejų gausa, jų aukšta šveicariška kokybė, kvapas. Tai kadagys, gvazdikėlis, jazminas, rožė, pačiulis, melisa, levanda, apelsinas, citrina, kmynas ir dar daugybė kitų. Sužinojome, kad labai gerą poveikį žmogaus sveikatai daro 33 žolelių bei argano aliejai. Pasak lektorės, AROMATICA eterinių aliejų grynis ir aukšta kokybė užtikrina efektyvų poveikį, todėl leidžiama juos naudoti net Šveicarijos ligoninėse. Pasibaigus paskaitai, lektorė dalino patarimus kaip, kokius ir kokiu atveju eterinius aliejus naudoti.

„Kas valdo kvapus, tas valdo ir žmonių širdis“, – rašė Patrick Süskind knygoje „Kvepalai“. O Paloma Picasso teigė: „Kvepalai yra pagrindinis dalykas. Tai yra asmens autografas“.

Ir aš ten buvau, visus eterinius kvapus uodžiau, savo kvepalus susikūriau...

Virginija Jeleniauskienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui

 

© 2016. Visos teisės saugomos