Profesija ir darbas žmogaus gyvenimui suteikia prasmę, nes tik taip įmanoma realizuoti savo gabumus ir atrasti talentus bei nešti naudą visuomenei. Gera, jei  jaunas žmogus numano, į kokią profesiją linksta širdis, tačiau dažnam moksleiviui jo pašaukimas vis dar paslaptis.

Palengvinti šią užduotį stengiasi mūsų mokyklos karjeros specialistė Irena Jasiūnienė. Ji suorganizavo 6, 7, 8 klasių moksleiviams ekskursiją į Vilnių – į Muitinės bei Energetikos ir technikos muziejus. Spalio 19 dieną moksleiviai lydimi 7c ir 8b  klasių auklėtojų R. Jacevičiūtės bei D. Kubilienės išvyko į pažintinę edukacinę kelionę.

Muitinės muziejuje moksleiviai susipažino ne tik su Lietuvos muitinės istorija, peržiūrėjo fotografijas, suvenyrus, aptarė sunkią muitininko profesiją, bet ir sužinojo apie kovos būdus prieš kontrabandininkus, apžiūrėjo konfiskuotas prekes, stebėjo, kaip tarnybinis šuo randa narkotikus.

Antrasis moksleivių aplankytas objektas buvo Energetikos ir technikos muziejus. Moksleiviai, lydimi muziejaus gido, susipažino su visomis muziejaus ekspozicijomis. Gidas mūsų grupę pakvietė į skaidrių demonstravimo erdvę, kur įdomiai pristatė edukacinę programą apie iliuzijas, persipinančias su mokslo išradimais bei menu. Antroje edukacinės programos dalyje aplankėme per du aukštus išsidėsčiusią ekspoziciją, kurioje žaisdami spalvingais eksponatais susipažinome su įvairiais fizikos reiškiniais: šviesa, energija, jėgos perdavimu, magnetiniais laukais, garsu, elektra ir kitais. Moksleiviai turėjo galimybę pasisverti mėnulyje, sukurti elektros grandinę ir išbandyti daug kitų smagių eksponatų bei prisiminti fizikinius dėsnius ir jų taikymo kasdienybėje pavyzdžius.

Po įspūdingos ekskursijos moksleiviai dalinosi įspūdžiais:

„Naudinga buvo trumpam pasimokyti smagiai ir laisvai. Patyrėme daug įdomių įspūdžių, sužinojome daugiau apie muitinę, muitininko darbą ir muitininkų šunis. Supratome, kad buvimas muitininku yra tikrai sunkiau, nei atrodo. Mes galėsime gautą informaciją panaudoti renkantis profesiją“ (Ugnė Butkytė, 7c).

„Man kelionėje į Vilnių labiausiai patiko Muitinės muziejus, kuriame buvo rodoma ir pasakojama apie muitinės istoriją, rodoma kontrabandos (narkotikų) ieškojimo šuo. Šią informaciją galėčiau panaudoti svarstydamas, kokią karjerą aš pasirinksiu“ (Justinas Sarapinas, 8b).

„Buvo labai įdomu sužinoti apie optines iliuzijas. Daug nuostabos, netikėtumo. Sudomino muitininko profesija, nes šį darbą įsivaizdavau kitaip. Ypač nustebino pagalbininkai šuniukai. Galvoju, kad būtų šaunu tokį darbą dirbti užaugus“ (Arijus Jokubauskas, 6c).

„Naudinga buvo sužinoti, kaip dirba muitinė, kuo užsiima muitinės pareigūnai su šunimis. Patyriau daug gerų emocijų, supratau, kad muitininkai labai protingi žmonės. Gal būt mano gyvenimas pasisuks taip, kad aš pasirinksiu šias profesijas. Visada yra įdomu sužinoti naujų dalykų ir aplankyti naujas vietas“ (Estela Labanavičiūtė, 8b).

Ši ekskursija buvo ne tik mokomoji, bet ir auklėjamoji priemonė, skiepijanti bendrumo, reikalingumo jausmą, ugdanti santykį su aplinka, gamta, kultūrinėmis vertybėmis ir kitais žmonėmis. Norisi manyti, kad ši įkvepianti pažintinė edukacinė kelionė leis moksleiviui atpažinti savo pašaukimo kryptį, apmąstyti matytų profesijų išskirtinumą ir savo galimybes.

                                                                                                    8b klasės auklėtoja Dalia Kubilienė

© 2016. Visos teisės saugomos