Vykdant Neigiamų socialinių veiksnių prevencijos projektą „Žengiu teisingu keliu“, mūsų mokyklos trečiokai rugsėjo 15 dieną lankėsi netoli Panevėžio, Trakiškio kaime, Janinos Krikštaponienės įkurtame sraigių ūkyje. Ūkio šeimininkė jau dešimtus metus veisia ir augina afrikines sraiges.

Tik atvykusius mokinukus ir juos lydėjusią mokytoją Violetą bei socialinę pedagogę Jolantą, draugiška ir maloni ūkio šeimininkė nuvedė į specialiai sraigėms auginti ir laikyti įsirengtas patalpas. Čia smalsūs vaikai galėjo ne tik paklausyti sraigių auginimo subtilybių, apžiūrėti dekoratyvines sraiges, bet ir paliesti, panešioti patikusią sraigę. Atsirado mokinukų, norinčių įsigyti sraigių ir auginti namuose kaip gyvūnėlius, nes jos greitai auga, įdomu jas stebėti, yra jaukios ir prieraišios.

Kad esame sraigių ūkyje, byloja kieme iš akmenų sukomponuotos įvairaus dydžio sraigės, kuriomis papuošta visa sodyba. Pati Janina iš sraigių kiautų gamina įvairius suvenyrus, kuriais grožėjosi ir mielai atminčiai įsigijo vaikai.

Ne mažiau trečiokams patiko sodyboje įrengta žaidimų aikštelė. Tokią šiltą ir saulėtą rudenėlio dieną labai smagu buvo joje leisti laiką, pavargę vaikai, galėjo prisėsti pavėsinėje ir ramiai sudėlioti

„puzles“ su sraigės atvaizdu.

Baigiantis viešnagei sraigių ūkio šeimininkei įtikinamai paaiškinus, kad sraigės mėsa labai naudinga ir skani, išdrįsome nusipirkti produktų iš sraigių.

Visi išvykos dalyviai laimingi grįžo į mokyklą: ne tik sužinoję, kad sraigės auginamos ūkyje ir kaip tai daroma, bet ir kas įsigijęs suvenyrą, kas naują augintinį, kas gavęs dovanų sraigyčių, o kas išdrįsęs nusipirkti ir paragauti...

Socialinė pedagogė Jolanta Matiukė

© 2016. Visos teisės saugomos