Spalio 8 d. 4c klasės mokiniai vyko į Panevėžio kraštotyros muziejų, kur dalyvavo netradicinio ugdymo matematikos pamokoje „Perku–parduodu–dykai atiduodu“.

Kalbėdami apie matus, mokinai susipažino su senaisiais lietuvių matavimo vienetais, kurie Lietuvoje buvo naudojami iki XX a. vidurio. Jie sužinojo, kad beveik iki XX a. vidurio ir valstietis, ir miestelėnas, kasdien seikėdamas ir sverdamas grūdus, miltus, vilną ar linus, naudojo senuosius saiko matus. Sverdami, matuodami, skaičiuodami, mokiniai ir patys virto matavimo prietaisais. Jie pamiršo, kas yra kilogramai, metrai, litrai, nes į jų gyvenimą, kad ir trumpam, atėjo pėdos, sieksniai, pūdai, mylios, uolektys, sprindžiai, žingsniai, saujos ar bezmėnai.

Dalyvaudami aktyvioje, linksmoje ir veiksmo kupinoje netradicinėje matematikos pamokoje, mokiniai  ne tik susipažino su metrologijos mokslo pagrindais – senaisiais ilgio, tūrio, ploto matavimo vienetais, bet ir trumpam pamiršo suolus, vadovėlius, pratybų sąsiuvinius. O tai juk taip smagu!

Mokytoja Asta Jatužienė

 

© 2016. Visos teisės saugomos